0

Menneske-rettigheter

Fremme virksomheters respekt for grunnleggende menneskerettigheter

 

 

Anstendige arbeidsforhold

Sikre annstendige arbeidsforhold

 

 

Har du spørsmål til vår aktsomhetsvurdering?

Ta kontakt her

Åpenhetsloven

Åpenhetsloven er en ny lov, vedtatt av Stortinget, som trådte i kraft 1. juli 2022. Loven skal fremme virksomheters respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold, og sikre allmenheten tilgang til informasjon.

Vi i Øwre-Johnsen har i mange år tilpasset oss og jobbet mye med bærekraft, inkludert etisk handel og menneskerettigheter. Øwre-Johnsen følger UN Global Compact, der vi forplikter oss til å etterleve prinsippene innen menneskerettigheter, anstendig arbeidsforhold, ytre miljø og antikorrupsjon. 

Vi har etiske retningslinjer nedfelt i Code of Conduct, som beskriver hvordan vi forplikter oss og vår leverandørkjede for ivaretakelse av blant annet forretningsetikk, menneskerettigheter og anstendig arbeidsforhold.

 

Vår leverandørkjede

Den største andelen av materiellkjøp gjøres fra våre hovedgrossister (leverandører) registrert i Europa. Vi har god dialog og samarbeidsmøter med de største leverandørene for å sikre at de har kontroll på sin leverandørkjede og driver sin virksomhet uten at dette går på bekostning av grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.

De største leverandørene og de som blir definert med en mulig risiko (basert på industri/bransje, geografi og/eller sosial) har signert og forpliktet seg til å overholde vår Code of Conduct, som blant annet stiller krav til ordnede arbeidsforhold, overholdelse av menneskerettighetene, etikk og miljø.

 

Prosess for evaluering og oppfølging av leverandørkjeden

Øwre-Johnsen har valgt Ignite Procurement for å registrere aktsomhetsvurdering for vår virksomhet, våre leverandører og forretningspartnere.

 

 

Ledelsen i Øwre-Johnsen har vedtatt retningslinjer og fordelt ansvar for gjennomføringen av aktsomhetsvurderinger. Disse omfatter planer for både selskapet, leverandørkjeden og forretningsforbindelser.

 

Kartlegging og vurdering av negativ påvirkning/skade ut fra egen virksomhet, leverandørkjede og forretningsforbindelser 

Identifisere om vi har risiko eller faktiske brudd på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i Øwre-Johnsen internt, i leverandørkjeden eller gjennom forretningspartnere. Vi har skaffet oss et overordnet bildet av hvor risikoen er størst basert på forretningsområder og geografiske områder. Denne risikovurderinger vil bli oppdatert jevnlig og vil alltid oppdateres ved større endringer, enten om det er i selskapets aktiviteter eller i områdene vi opererer. 

Er det nødvendig vil vi prioritere tiltak og sette inn tilstrekkelig med ressurser til å følge opp det som eventuelt blir avdekket. Prioriteringene blir basert på sannsynlighet og alvorlighetsgrad. 

Øwre-Johnsen velger ut mottakerne av vårt egenerklæringsskjema med fokus på strategiske leverandører med innkjøpsavtale, samt leverandører med en mulig risiko. For å få en bredere dekning inkluderes også andre, større leverandører. På oppstarts-tidspunkt innebar det alle med et årlig innkjøpsvolum over 500.000 NOK, et nivå som ble satt ut ifra en avveining mellom håndterbarhet og volumdekning. På inneværende tidspunkt innebærer det alle med et årlig innkjøpsvolum over 200.000 NOK. Totalt sett har leverandørevalueringen så langt blitt foretatt på alle våre leverandører og samarbeidspartnere av betydning og hvor vi kan ha en reell påvirkning.

 

Leverandørevaluering

Evalueringen og egenerklæringen omfatter følgende områder:

  • Sysselsetting / Arbeidsrettigheter

  • Overholdelse av forsyningskjeden

  • Helse, Miljø og sikkerhet

Som en del av evalueringen skal leverandøren skrive under på Øwre-Johnsens etiske retningslinjer / Code of Conduct.

 

Stanse, forebygge eller redusere negativ påvirkning/skade:

I de tilfeller en leverandør eller sammarbeidspartner ikke når opp til Øwre-Johnsens krav i egenerklæringen innledes en dialog med gjennomgang av spørreskjemaet, virksomhetens svar og eventuelle tydeliggjøringer. Leverandøren / sammarbeidspartneren kompletterer sine svar, og i det tilfellet det ikke er tilstrekkelig for å oppnå kravene opprettes en handlingsplan for videre oppfølging av den aktuelle leverandøren.

 

Overvåke gjennomføring og resultater

Følge opp at planer faktisk blir gjennomført og om tiltakene virker som tiltenkt og bedre forholdene der det er nødvendig. Vurdere om aktsomhetsvurderingene som har vært gjort var effektive nok. Sørge videre for å forbedre prosessen basert på tilbakemeldinger og resultater bedriften har oppnådd gjennom arbeidet med aktsomhetsvurderinger.

 

Informasjonsplikt og innsynsrett

Øwre-Johnsen vil følge opp og besvare konkrete forespørsler om informasjon og innsyn om hvordan vi håndterer faktiske og potensielle negative konsekvenser med utgangspunkt i aktsomhetsvurderinger vi har utført.

Vi vil som hovedregel besvare forespørsler innen tre uker fra vi har mottatt henvendelse. Forespørsel sendes til apenhetsloven@owre-johnsen.no.

 

Redegjørelse

Øwre-Johnsen sin redegjørelse for de konkrete aktsomhetsvurderingene som er utført: 

Rapport Åpenhetsloven 2023

Rapport Åpenhetsloven 2024

 

Nyttige dokumenter og lenker:

Øwre-Johnsens Code of Conduct – Norsk

Øwre-Johnsens Code of Conduct – Engelsk

Åpenhetsloven

OECDs veileder for aktsomhetsvurderinger for ansvarlig næringsliv – En innføring

Miljø- , Sosiale- og Forretningsetiske forhold

Våre partnere og ESG

Over 80% av våre innkjøp er fra våre partnere. Se hvordan de jobber med miljø, sosiale- og foretningsetiske forhold.

 

The goal is to become completely CO₂ neutral

 

C.C. Jensen

Teknologi til en bærekraftig fremtid

 

Siemens

Bærekraft er kjernen i vår virksomhet og verdikjede

 

Danfoss
 

Sustainability is woven deeply into the fabric of Veralto

 

Veralto (HACH)

Sustainable development goals based on 4 dimensions

 

Apator